Blog

Aknasta koža mladostnikov

V obdobju odraščanja ima več kot 80% mladostnikov težave z aknami. Pri dekletih se te težave po navadi začnejo prej kot pri fantih. Glede pogostosti pojavljanja aken pa med spoloma ni razlik, vendar se pri moških pogosteje pojavljajo najhujše oblike. Težave z aknami se lahko ponovijo v katerem koli življenjskem obdobju. 

Image title


V puberteti se vzpostavlja delovanje hormonov, ki je značilno za odrasle. V tem času se skoraj pri vsakemu pojavi kakšna značilna sprememba, ki jo prištevamo k aknam. Akne se sicer najpogosteje pojavljajo pri najstnikih, med 13. in 15. letom, vendar jih lahko vidimo tako pri odraslih kot tudi pri dojenčkih, pri katerih nastanejo zaradi vpliva materinih hormonov. Takšne akne pri dojenčkih navadno izginejo v prvem letu starosti. Težave z aknasto kožo, ki se začnejo v puberteti, lahko trajajo do 30. leta ali še dlje.

Pri večini se akne pozdravijo spontano, 30-40 odstotkov mladostnikov pa ima težji potek aken, katere je priporočljivo zdraviti, saj v nasprotnem primeru zapuščajo na koži brazgotine.

Za nastanek aken sta pomembna predvsem dva dejavnika. To sta dedna nagnjenost k povečanemu izločanju loja in spolni hormoni z androgenim delovanjem (to je delovanjem, kot ga imajo moški spolni hormoni), ki povzročajo povečano rast lojnic in nastanek roženih čepkov v izvodilih lasnih mešičkov. Takšni čepki zavirajo izločanje loja, zato se lasni mešički izbočijo, kar se na koži pokaže kot bunčica kožne ali bele barve. Kadar na takšni bunčici vidimo črno piko, imenujemo takšno spremembo pogovorno imenujemo ogrc. Na nastanek aken pa vplivajo tudi bakterije. Kadar se lasni mešiček in njegova okolica vnamejo, nastanejo rdečkaste bunčice, ki navadno bolijo na pritisk. Ob razpadu vsebine lasnega mešička nastanejo gnojne bunčice.

Akne se pojavljajo predvsem na mestih kože, kjer so prisotne številne lojnice. To je na obrazu, hrbtu, prsih, ramenih, nadlahteh in vratu.

Zdravljenje aken obravnava veda o kožnih boleznih, ki se strokovno imenuje dermatologija. Velika večina ljudi kupuje številne kozmetične izdelke, na katerih je označeno "za nečisto kožo" ali "proti aknam", ki pa pogosto ne vsebujejo ustreznih učinkovin ali pa so te v prenizkih koncentracijah, da bi bile dovolj učinkovite.

Velikokrat torej kozmetični izdelki, ki jih kupimo v prosti prodaji, ne zadoščajo za učinkovito odpravo aken. Potrebne so namreč točno določene učinkovine, ki pa jih je mogoče dobiti samo na recept pri zdravniku.

Pomembno je, da poznamo naravo bolezni in pravilno ravnamo s kožo. K uspehu zdravljenja veliko pripomore redna in ustrezna nega. Pomembno je, da se držimo naslednjih priporočil:

  • kožo je potrebno čistiti dvakrat dnevno z nežnimi geli za problematično kožo,

  • odsvetuje se stiskanje aken, saj s tem pogosto potisnemo bakterije v globlje plasti kože, s čimer se podaljša čas vnetja,

  • ne priporoča se uporaba kozmetičnih pripravkov, ki vsebujejo maščobe, saj te še dodatno mašijo pore,

  • vetujejo se tudi občasni obiski v kozmetičnem salonu, kjer čiščenje obraza opravijo bolj temeljito. Navadno se pred čiščenjem kožo predhodno zmehča s parno kopeljo, nato pa se ogrce izstisne s posebnim pripravkom.


Blažje oblike aken zdravimo samo z lokalnimi zdravili, torej v obliki krem, gelov, raztopin. Pri hujših oblikah so potrebna tudi sistemska zdravila v obliki tablet ali kapsul.


Vse objave

Pogodba z zavarovalnicami za nadstandardno zdravstveno zavarovanje