Blog

Bolečine v peti

Piše: Marko Mihelak, dr.med, specialist ortopedske kirurgije

Image title

Stopalo je zelo zapletena gibalna enota sestavljena iz 26 kosti, zato ni čudno, da so vzroki za bolečino v peti številni in zelo različni. Lahko izvirajo iz same petne kosti, sklepov ob petnici ali mehkih tkiv v okolici petnice, lahko pa so posledica prenešene bolečine ali utesnitve oz. bolezni perifernih živcev. Osredotočili se bomo na najbolj pogost vzrok “plantarni fasciitis” - petni bolečinski sindrom, pogosto mu pravimo petni “trn”. Anatomsko je plantarna fascija sestavljena iz neelastičnih kolagenskih in redkejših elastičnih niti. Urejena je v 3 vzdolžne trakaste formacije od katerih vsaka daje oporo za mišično narastišče in pokriva podplatne mišice. Spodnji, močnejši del te fascije - plantarna aponevroza ima zelo pomembno vlogo pri vzdrževanju vzdolžnega stopalnega loka. Aponevroza je trikotne oblike in je najbolj debela na ožjem delu s katerim se pripenja na notranjo podplatno stran petnice. Niti se nato nadaljujejo v Ahilovo tetivo.

Image title


Bolečine se običajno pričnejo pojavljati brez očitnega vzroka ali poškodbe, najpogosteje med 40. In 60. Letom starosti, v enakem odstotku pri moških in ženskah. 10 - 20 odstotkov je takih, ki jih bolita obe petnici.

Bolečina se običajno pojavi zaradi mehaničnega vzroka, manj pogosto kot posledica sklepne vnetne (revmatične) bolezni. Med mehaničnimi vzroki najprej omenimo preveliko telesno težo in spremenjeno stisljivost in debelino petne maščobne blazinice.

Pri ljudeh s prekomerno telesno težo se za 30 - 50 odstotkov pogosteje pojavlja bolečina v petnici. Povečana telesna teža torej še dodatno razteza plantarno aponevrozo in vpliva tudi na prožnost petne maščobne blazine.

Pri bolečini v petnici pogosto najdemo tudi spremembe v samem narastišču aponevroze na kost (enteza), nastanejo namreč drobne raztrganine tik ob narastišču. Rentgensko pa na slikah opažamo pojav trna- kostne izrastline na spodnji strani petnice.

Zdravljenje te motnje je bolj ali manj enako, ne glede na vzrok. Pri bolnikih lahko bolečina postopoma sama popusti v obdobju enega leta. S terapijo bolniku pomagamo, da lažje premosti obdobje najhujših bolečin. Terapija je skoraj vedno neoperativna, izkazalo se je namreč, da tudi kirurška terapijapogosto ni uspešna in jo zato uporabljamo zelo redko. V prvi vrsti izberemo ustrezno oblazinjeno obutev, ustrezni silikonski vložki ali vložki z izrezom preprečujejo škodljive pritiske na mesto največje bolečine. Raztezne vaje za Ahilovo tetivo in plantarno aponevrozo prav tako zmanjšajo silo na narastišču na petnici. Priporočamo tudi prehodno uporabo nesteroidnih antirevmatikov - zdravil, ki zmanjšujejo vnetje, vsaj v obdobju hujših bolečin. Pri ljudeh s prekomerno telesno težo priporočamo zmanjšanje telesne teže, saj sicer drugi ukrepi niso tako uspešni kot pri ljudeh z normalno telesno težo. Uspešna je lahko tudi lokalna blokada z anestetikom in kortikosteroidom, ki jo izvajamo v ortopedski ambulanti.

V akutnem obdobju pridejo v poštev fizioterapevtska obravnava, ki je zelo pogosto tudi uspešna.

Vse objave

Pogodba z zavarovalnicami za nadstandardno zdravstveno zavarovanje