Elektroterapija

V centru FIZIOTERAPIJA ZDRAVJE jo izvajamo z diadinamskimi, interferenčnimi in TENS tokovi, kombinirano terapijo ter elektrostimulacijo.

Gre za terapijo enosmernega in izmeničnega električnega toka. Učinkuje predvsem protibolečinsko in protivnetno, spreminja pa tudi mišično napetost, pospeši celični metabolizem, sprosti ožilje in vzdraži periferne živce. Za boljši učinek jo lahko kombiniramo z vakumom ali z ultrazvokom.

TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) je učinkovit pri terapiji akutnih in kroničnih bolečinskih stanjih. Aparat TENS oddaja električne impulze različnih oblik in frekvenc. Elektrode se pritrdijo neposredno na boleče mesto ali pa na najbližji živec. Električni tok prekine prenos bolečinskega signala z mesta bolečine v možgane in/ali stimulira izločanje snovi, ki zavirajo bolečino.

 

Diadinamski tokovi vplivajo na bolečino, oteklino, prekrvavitev tkiva. Zvišujejo prag bolečine in blokirajo prevajanje bolečinskih impulzov v možgane. Posebne frekvence tudi zmanjšujejo edem in tonus prečno progastih mišic ter izboljšajo pretok krvi na mestu terapije.

Interferenčni tokovi fiziološko delujejo v smislu zmanjšanja bolečine, pospeševanja metabolizma celic in tkiv, izboljšanja prekrvavitve, zmanjšanja aktivnosti simpatičnega živčevja. Želeni stimulativni učinek dosežemo predvsem v globini tkiva.

Živčno-mišična stimulacija-elektrostimulacija:

  • denerviranih mišic – s pomočjo različnih tokov izzovemo mišično kontrakcijo. Na ta način ponovno povečamo ali vzdržujemo mišično maso in moč ter skrbimo za obnavljanje živcev, ki so bili poškodovani. Tako lahko stimuliramo  prizadete mišice ali skupino mišic.

  • stimulacija za krepitev mišic – s pomočjo el. tokov izvajamo terapije za izboljšanje moči, vzdržljivosti in koordinacije posameznih mišičnih skupin.

VIF (vakumska interferenca) je oblika elektroterapije, pri kateri istočasno preko vakuma izkoriščamo pozitivne učinke srednje frekvenčnih in nizko frekvenčnih tokov. Z njimi dosežemo stimulativni efekt v globini tkiva pri zelo majhnem draženju kože.

 

Pogodba z zavarovalnicami za nadstandardno zdravstveno zavarovanje