Blog

Hernija

Piše: Marko Mihelak, dr.med, specialist ortopedske kirurgije

Image title

BOLEČINE V HRBTENICI

Bolečine v hrbtenici so najbolj pogost vzrok za obisk družinskega zdravnika ali specialista ortopeda. Vzrok je lahko zelo različen, najbolj pogosto pa gre za obrabnostne spremembe, ki se v predelu medvretenčnih ploščic lahko pojavijo že zelo zgodaj. Lahko pa gre za bolečine mišičnega izvora, zdrs vretenca, zlom vretenca, do katerega lahko pride pri osteoporozi tudi brez poškodbe. V ozadju se lahko skriva tudi resnejše obolenje npr. kostni zasevek rakave bolezni, kar pa je seveda mnogo redkeje. Ko gre za pritisk na živčne strukture, se bolečina v križu prične širiti po nogi navzdol z ali brez mravljinčenja in ta je lahko pogosto izrazitejša od bolečine v sami hrbtenici. Redko se lahko ob tem pojavi izguba mišične moči v nogah, ki se kaže kot težave pri hoji, noga »kleca«, se zatika. Najhujša in zelo redka posledica hujšega pritiska na živčne korenine je nenadzorovano odvajanje ali nezmožnost odvajanja blata in vode, kar je razlog za takojšnji obisk pri specialistu.

Image title


Hrbtenica je sestavljena iz 32-34 vretenc, najbolj pogosta krivca za bolečine pa sta najbolj gibljiva dela: vratni in ledveni del hrbtenice. Vretenca imajo več odrastkov na katere so pripete vezi, številne mišice, za vretenci pa se v spinalnem kanalu skriva hrbtenjača, od 1. ali 2. ledvenega vretenca nižje pa splet živčnih vlaken, ki ima videz konjskega repa. Posamezni pari spinalnih živcev na vsakem nivoju izstopijo iz hrbteničnega kanala. Med vretenci so v gibljivih delih hrbtenice medvretenčne ploščice-»diskusi«, ki od desetega leta starosti niso več prekrvljeni in se prehranjujejo izključno z difuzijo. Zaradi obrabnostnih procesov popusti del diskusa, ki se zato izboči in pritisne na zraven ležeče živčne strukture. Najpogosteje hernija diskusa pojavi med 30. in 50. letom, ni pa tako redka tudi pri mladostnikih. Vzrok za nastanek hernije je torej predvsem obrabnostni proces, k čemur pa prispevajo številni dejavniki:

- dolgotrajno sedenje 

- nepravilno dvigovanje bremen 

- prekomerna telesna teža

- genetska predispozicija

Ko nastopi bolečina, je najprej potreben počitek, protibolečinska sredstva in kasneje zmerna aktivnost. V največjem odstotku se namreč bolečine postopoma umirijo in lahko bolezen vodi vaš izbrani zdravnik. V primeru, da se bolečina ne umirja, pa je potreben obisk pri specialistu ortopedu, ki vam bo svetoval ustrezno slikovno diagnostiko (RTG, MRI preiskavo) in predlagal najbolj primeren način zdravljenja, ki je lahko bodisi ne-operativen (dobra individualna fizioterapevtska obravnava) ali operativen. V današnjem času so operacije hernij zelo uspešne, saj uspešno odstranijo trdovratno bolečino. Dolgoročno pa seveda ploščica ostane obrabljena in v kolikor povzroča hujše težave, je včasih potreben dodaten poseg na hrbtenici.

Preventivno vam priporočam reden program vaj za hrbtenico, vsaj v začetku pod vodstvom fizioterapevta, zmerne športne aktivnosti, hojo, tek, plavanje, kolesarjenje, čim manj pa sedenja za računalnikom, televizijo ipd. Zmerno in redno gibanje ter reden program vaj je najboljša preventiva bolečinam v hrbtenici.

Image title

Image title


Za pregled pri ortopedu dr. Marku Mihelaku se naročite na 02 843 20 68, v FIZIOTERAPIJI ZDRAVJE IN RADOST, Ljubljanska c.42, (pri MERCATOR CENTRU), v Slov. Bistrici

Vse objave

Pogodba z zavarovalnicami za nadstandardno zdravstveno zavarovanje