Metoda PNF

Metoda PNF je okrajšava za izraz proprioceptivna nevromuskularna facilitacija in jo v centru FIZIOTERAPIJA ZDRAVJE izvaja usposobljen fizioterapevt.

Ta metoda daje dobre rezultate na področju medicinske rehabilitacije in je uporabna za zdrave ljudi, ki se ukvarjajo s športi ali z drugimi fizičnimi napori, kot tudi za bolne ljudi. Obravnava se začne z aktivnostmi, ki jih pacient psihično in fizično zmore izvesti, nato pa se zahtevnost obravnave postopno stopnjuje glede na izboljšanje pacientovih sposobnosti. Pacient naučene spretnosti prenese v vsakodnevne življenjske aktivnosti.

PNF uporabljamo pri obravnavi pacienta:

  • po preboleli možganski kapi,

  • pri poškodbah glave,

  • pri pooperativnih posegih sklepov,

  • pri rehabilitaciji športnikov,

  • pri težavah z gibanjem, ravnotežjem, koordinacijo in mnogih drugih.

Med obravnavo terapevt uporablja različne gibalne vzorce, tehnike in položaje, s katerimi želi vzpodbuditi (stimulirati) in olajšati izvedbo gibov ali izboljšati stabilnost. Pacienta skozi gibanje vodi z različnimi prijemi in dodajanjem upora ter pri tem posnema naravno gibanje v vseh treh ravninah (tridimenzionalno gibanje).

Obravnava se lahko začne s treningom v ležečem položaju, ki je fizično najmanj zahteven in z na videz preprostimi aktivnostmi, kot so dvig medenice, obračanje na bok in trebuh. Stopnjuje se z zahtevnejšimi položaji in vzorci gibanja, s katerimi terapevt povečuje mišično moč.

Pogodba z zavarovalnicami za nadstandardno zdravstveno zavarovanje