Blog

Obraba sklepov

Piše: Marko Mihelak, dr.med, specialist ortopedske kirurgije

Image title

Pogost vzrok za bolečine v sklepih je predvsem pri starejši populaciji obraba sklepa, najpogosteje kolka ali kolena. Sklepne površine so prevlečene s hrustancem, ki se ne obnavlja in se zato z leti vedno bolj obrablja. Na trgu obstaja zelo veliko različnih preparatov, ki obljubljajo obnovo hrustanca, vendar zaenkrat znanost še ni tako daleč, da bi bila obnova hrustanca dejansko možna. Kljub različnim metodam presajanja hrustanca, je možno obrabo reševati le v majhnem obsegu in pogosto ne s povsem zadovoljivimi rezultati.

Image title


K hitrejši obrabi prispevajo genetski dejavniki, obremenitve tekom našega življenja, telesna teža, morebitne prirojene ali tekom življenja pridobljene deformacije sklepa. Običajno pa gre za kombinacijo več dejavnikov. Obrabo običajno specialisti ortopedi najprej ugotavljamo na navadni rentgenski sliki, šele v primeru drugih vzrokov bolečin, so potrebne bolj natančne preiskave (CT, MR). Najprej svetujemo spremembo življenjskega sloga, predvsem glede izbire športnih aktivnosti. Kadar gre za kolena je to običajno kolesarjenje namesto teka ali npr. nogometa in košarke. Priporočamo znižanje telesne teže v kolikor je ta previsoka.

Image title


V poštev prihaja tudi aplikacija preparatov hialuronske kisline v sklep, ki se običajno opravi 3x zaporedoma v razmaku enega tedna. Podobna terapija je tudi aplikacija PRP, ki pa se ni izkazala za bolj učinkovito, je pa cenovno dražja. Sklep, ki je prizadet zaradi obrabe, ni vedno boleč. V obdobju bolečin, še posebej, če so te izrazite pa je zelo učinkovita terapija aplikacija kortikosteroida v sklep, znana tudi kot »blokada«. Blokado v sklep lahko ponavljamo, največkrat na 3-4 mesece, glede na stopnjo težav in obrabljenosti sklepa.

V zadnji stopnji obrabe vse naštete terapije niso več učinkovite, zato največkrat predlagamo operativni poseg. V primeru kolka ali kolena je to zamenjava sklepa ali dela sklepa z umetnim – artroplastika, v nekaterih primerih pa zatrditev sklepa, ki pa je funkcionalno slabša rešitev. S posvetom pri specialistu ortopedu boste lahko izbrali najbolj optimalno rešitev za vas.


Image title


V fizioterapiji ZDRAVJE IN RADOST se lahko naročite za pregled pri dr. Mihelaku. Če je potrebno tudi ob pregledu daje blokado in hialuronsko kislino v sklep. Pravtako svetuje primerno fizioterapijo v ZDRAVJU IN RADOSTI s primerno manualno, terapevcke masaže, limfne drenaže in strojno terapijo. Vse te terapije zmanjšujejo ali lajšajo bolečine. Vse je samoplačniško. 

Naročila na 02 843 20 68, www.ozdravi.si

Vse objave

Pogodba z zavarovalnicami za nadstandardno zdravstveno zavarovanje