Blog

Odstranitev znamenj in tumorjev z nebolečo radiofrekvenco

Piše: Irena Peteln, dr. med., specialistka dermatovenerologije

V Centru ZDRAVJE IN RADOST, v Slov. Bistrici (za Mercator centru) se nahaja FIZIOTERAPIJA ZDRAVJE z zdravniškimi specialističnimi pregledi (ortopedi in dermatolog) in Lepotni salon RADOST, kjer kozmetičarke v sodelovanju z dermatologom poskrbijo za problematično kožo in nohte.

Image title


Odstranjevanje znamenj in benignih tumorjev

Benignih tumorjev kože iz medicinskih razlogov ni potrebno odstranjevati. V kolikor je sprememba moteča, se jo lahko odstrani v samoplačniških dermatoloških ambulantah z različnimi metodami, odvisno od vrste lezije, ki jo je sprva potrebno opredeliti s strani dermatologa. Med metodami odstranjevanja je v zadnjih letih zelo priljubljena radiofrekvenčna (RF) ablacija, saj daje estetsko zelo dobre rezultate.

V naši dermatološki ambulanti imamo radiofrekvenčni aparat, kateri odstranjuje znamenja in izrastke. Prednost odstranjevanja z radiofrekvenco je: minimalna brazgotina, izredna natančnost, hitro okrevanje, skoraj brez bolečin in šivov, hitra odstranitev, brez krvavenja.

Poleg zgoraj naštetih benignih kožnih tumorjev lahko z radiofrekfenčno ablacijo odstranjujemo tudi druge spremembe kot so drobne kapilare, sebacealne hiperplazije ali posamezne dlačice.

Kontraindikacija za omenjeno metodo je vstavljen srčni spodbujevalnik, prav tako se ne odstranjuje malignih sprememb, le-te je potrebno izrezati ter poslati na histopatološko preiskavo.

 

BENIGNI TUMORJI KOŽE

Z leti se izgled kože spreminja. Poleg gubic in pigmentnih sprememb se pojavlja na koži vedno več benignih tumorjev. Etiologija po navadi ni znana, na nastanek vplivajo lahko genetski in fizikalni dejavniki. Poznamo številne vrste kožnih tumorjev, najpogostejše nemelanocitne spremembe so seboroične keratoze, senilni hemangiomi in mehki fibromi.


Seboroične keratoze

Starostne bradavice ali seboroične keratoze so najpogostejša nenevarna tvorba povrhnjice, ki se pojavi po 30. letu starosti. Pri nekaterih odraslih je prisotnih le nekaj seboroičnih keratoz, pri drugih pa so zelo številne. Pojavljajo se predvsem na koži obraza, lasišča, trupa in zgornjih okončin. Izgled je lahko zelo variabilen, pričnejo se kot rjavkaste lise oziroma diskretne bunčice kožne barve, ki kasneje postanejo rjavkaste do črnikaste. Površina je mastnega videza, hrapava. Kljub zavajajočemu imenu starostne bradavice niso nalezljive. Občasno lahko srbijo, ob drgnjenju pa se lahko delno odluščijo, vendar praviloma ponovno zrastejo. Zaradi variabilnosti videza jih je občasno težko ločiti od melanocitnega znamenja, pigmentiranega bazalnoceličnega karcinoma ali melanoma. V tem primeru je potreben pregled pri dermatologu.

 

Senilni hemangiomi

Senilni hemangiomi so nenevarni svetlo do temno rdeči tumorčki kože, ki nastanejo zaradi razrasti posameznih kapilar. So pogosti pri odrasilh, pojavijo se lahko tudi med nosečnostjo. Prisotni so predvsem po koži trupa, stegen in nadlahti. V primeru poškodbe lahko rahlo zakrvavijo, sicer pa so asimptomatski.


Mehki fibromi

Mehkim pecljatim izrastkom, ki se nahajajo predvsem na mestih drgnjenja, torej na vratu, v pazduhah, pod dojkami ali v pregibih, pravimo mehki fibromi. Sestavljeni so iz vezivnega tkiva, so kožne ali rjave barve, navadno veliki nekaj milimetrov. Redkeje dosežejo velikost do približno 1 cm ali več, takrat lahko postanejo funkcionalno moteči. 

V kolikor vas motijo spremembe na vaši koži, potrebujete ortopeda in fizioterapijo vas vabimo, da se oglasite v naši samoplačniški ambulanti. Imamo tudi urejeno pogodbo za nadstandardno zdravstveno zavarovanje pri : Zavarovalnicah TRIGLAV, SAVA, VZAJEMNA, ADRIATIK .

Vse objave

Pogodba z zavarovalnicami za nadstandardno zdravstveno zavarovanje