Blog

Znamenja in zaščita kože pred soncem

Poznamo različne vrste prirojenih in pridobljenih znamenj, najpogostejši so klasični melanocitni nevusi (znamenja). Njihovo število je odvisno od genetskih in okoljskih dejavnikov. Rodimo se z zelo malo znamenji, potem njihovo število narašča do tridesetega leta, nato ponovno počasi upada.

Kavkazijci imajo večje število znamenj od populacij s temnejšo kožo. Pomemben podatek je, da je sicer potencialno število znamenj, ki se bo pojavilo pri določeni osebi, genetsko pogojeno, vendar na dejansko število tudi vplivajo določene bolezni, zdravila ter UV sevanje. Večje število znamenj namreč opažamo npr. na soncu izpostavljenih delih zgornjih okončin kot na notranji strani nadlahti ali zadnjici. Zato je toliko bolj pomembna zaščita kože pred soncem.

Zaščita kože pred soncem

Izogibanje UV sevanju ima številne prednosti, od kozmetičnih (manj fotostaranja in mladostnejši videz) do zdravstvenih (manjša nevarnost za nastanek melanoma kot tudi nemelanomskega kožnega raka).

V kolikor je mogoče, naj bo primarna zaščita pred soncem izogibanje nepotrebnemu izpostavljanju soncu in iskanje sence. Priporočajo se klobuki s širokimi krajci, oblačila z dolgimi rokavi ter sončna očala z UV-zaščito. V kolikor se soncu ne morete izogniti, je potrebno nanesti sončno kremo z UVA in UVB zaščito. Ker po navadi ne našamo zadostne količine sončne kreme na kožo, se priporoča uporabo visokih zaščitnih faktorjev s SPF 30 ali več. Sončno kremo nanesemo približno pol ure pred izpostavitvijo soncu. Nanos je potrebno obnoviti predvsem po potenju, športnih aktivnostih in kopanju. Poznamo že najrazličnejše oblike sončnih krem, ki so primerne za vse vrste kože – od kože, nagnjene k aknam, poraščene kože do občutljive kože in atopijskega dermatitisa. Ustrezno kremo se kupi v lekarnah.

(Samo)pregled znamenj

Priporoča se mesečni pregled znamenj, pomagate si lahko s svojci ali ogledali, da pregledate celotno telo. Potrebno je pregledati tudi težje dostopne predele kot so lasišče, zadnjica in medprstne prostore. Tudi na dlaneh, podplatih ali pod nohti in na sluznicah se lahko pojavijo znamenja kot tudi maligni melanom!

Kot v pomoč za odkrivanje melanoma se lahko poslužujemo pravila ABCDE. Sumljivo znamenje je znamenje, ki je asimetrično (A kot asymmetry), ima neenakomerne robove (B kot border), je različnih barv (C kot colour), ima premer večji od 6 mm (D kot diameter) in se z rastjo spreminja (E kot evolution).

Dermatolog z dermatoskopom opravi pregled znamenj in po določenih kriterijih oceni benignost ali malignost vsake spremembe. V kolikor bi opažali novo sumljivo znamenje ali sumljivo spremembo obstoječega znamenja, je potrebno obiskati osebnega zdravnika ali dermatologa. Za preventivni pregled znamenj celega telesa pa se lahko naročite v FIZOTERAPIJI ZDRAVJE ali LEPOTNEM SALONU RADOST, v Slov. Bistrici. Ljubljanska 42 (pri Mercator centru, v prostorih IZZE)

na 041 658 998, www.ozdravi.si.

Irena Peteln, dr. med.

Specialistka dermatovenerologije

Image titleImage title


Vse objave

Pogodba z zavarovalnicami za nadstandardno zdravstveno zavarovanje